20 Kasım 2013 Çarşamba

NEFİS HAMSİLİ PİLAV

 Malzemeler:
* 2 kg.kılçıkları çıkarılmış hamsi
* 3 su bardağı pilavlık pirinç
* 3,5 su bardağı su
* 2 büyük kuru soğan(incecik doğranmış)
* 1 avuç dolmalık fıstık
* 1 avuç kuş üzümü(önceden ıslatılmış)
* 2 çorba kaşığı tereyağ
* 1 çorba kaşığı sıvı yağ
* 1 demet maydanoz
* 1/2 demet dereotu
* Karabiber, pul biber
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* Tuz

Üzeri için:
* 1 yemek kaşığı tereyağ

 Yapılışı: Soğanları yağda içinde kavurun. Fıstıklarda ilave edin kavrulmaya devam edin. Pirinçi tercihe göre tuzlu sıcak suda bekletin, sudan çıkarın süzün pirinçleri tencereye koyun,pirinçleri saydamlaşana kadar kavrun. İçine yeşillikler hariç diğer malzemeleri ilave edin ve üstünü geçecek kadar suyu koyun, pilav gibi pişirin, tencere ocaktan indirince içine yeşillikler koyun. Yuvarlak büyük borcamın tabanı ve kenarları tereyağ ile yağlayın ve hamsilerin sırtları alta gelecek şekilde dizi,. ortasına soğuyan pilav yerleştirin ve pilavın üzerini hamsilerle kaplayın. 180 derecede ısıtılmış fırına koyarken üzerine biraz tereyağ koyun. Alt üst kızarana kadar fırında pişirin.Sıcak sıcak  dilim dilim servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.....

 NOT:
*
 *Hamsili pilav çok güzel bir pilav çeşididir.
* Hamsilerin kılçıkları kalmamalıdır.
* Baharatlar ve yeşillikler tercihe göre değişir.
* Zeytinyağlı dolma içi gibi pilav hazırlanır ve pilavın bir gece dolapta bekletilirse daha lezzetli olur.
* Dolapta bekletmeden yapılabilir.
* Hamsili pilavın pilavı iç pilav gibi yapılır.
* Zeytinyağlı dolma içi gibi de olur.
* Bol baharatlı ve yeşillikli olması lezzet katar.
* Tuz ,yağ ve baharat miktarları size kalmıştır.
*Koyacağınız yeşillik çeşitleri zevkinize kalmıştır.


 * Hamsi bol olunca daha lezzetli olur..
* Tepsinin tamamı ve üstü hiç açık kalmamalıdır.
* Sıcak sıcak yenilirse daha güzel olur.
* Bol yeşillikle yenmelidir.
* Üzerine mutlaka tereyağ ilave edilmelidir.Parlak olur.
* Tereyağ daha güzel bir lezzet katıyor.


*İç pilav yapmak için Tık tık..
* Benim ilk görev yerim Trabzon'dur ve bu yemeği de orada rahmetli Saniye'den öğrenmiştim... Allah Rahmet Etsin
* Trabzon'a selam ve saygılar.....




OTUN BİLE KÖKÜNE BAKACAKSIN.



 

Hiç yorum yok: