7 Eylül 2013 Cumartesi

GÜL TATLISI

Malzemeler:
* 1 yumurta
* 3 -4 çorba kaşığı yoğurt
* 1 paket margarin veya tereyağ (250 gr)
* 1 paket kabartma tozu veya 1 çay kaşığı karbonat
* 1 paket vanilya
* 5 su bardağı elenmiş un

Üstü veya İçi İçin:
* Ceviz,fıstık,fındık gibi çerezler
* Üzeri için hindistan cevizi olabilir.


Şerbeti İçin :
* 4 su bardağı su
* 3,5 su bardağı toz şeker
* 1/2 limonun suyu
Yapılışı: Erimiş ve soğumuş yağı geniş bir kap içine koyun üzerine şekeri,yoğurdu,yumurtayı ilave edin iyice çırpın,karışıma elenmiş unu, kabartma tozunu, vanilyayı koyun  yoğurun,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin, üzerini nemli bezle veya streçle kapatın yarım saat dinlendirin,dinlenen hamuru merdane ile 1 cm inceliğinde veya daha ince açın, hamurun üzerinden küçük yuvarlaklar çıkarın( su şişesi kapağı veya ona benzer bir kalıpla çıkarın) çıkan üç yuvarlağı uçları üst üste gelecek şekilde koyun (içine ister malzeme koyun,ister koymayın) üst üste gelen hamurları yuvarlayın yuvarlanan silindiri tam ortadan kesin gül şeklini alır, yağlanmış fırın tepsisine dizin, bütün hamura aynı işlemi uygulayın, 180 derecede kızarana kadar pişirin, diğer tarafta şerbeti kaynatın ve soğutun, fırından çıkan sıcak tatlılara soğuk şerbeti dökün,şerbeti çekince üzedrini süsleyin ve  servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..
NOT:
* Gül tatlısını herkes yaptı birde ben yapayım dedim.
* Gül tatlısı yapımı kolay görseli çok yüksek bir şerbetli tatlı çeşididr.
* İçine koyacağınız çerez türü size kalmıştır.
* Yağ çeşidi size kalmıştır.
* İsteyen gıda boyası ile renk verebilir.
* İsteyen sıvı yağ ve margarin karıştırabilir.
* Kabartma tozu yerine karbonat koyarsanız unun içine koyun ve üzerine bir kaç damla limon sıkın.
* Bu işlemi yapmazsanız karbonatın kokusu olabilir.
* Güllerin büyüklüğü kullanacağız yuvarlak kalıba bağlıdır.
* Küçük kalıp küçük gül,büyük kalıp büyük gül yapar.
* Şerbetli tatlılarda zıt sıcaklıklar kullanılır.
* Gül tatlısı sıcak şerbet soğuk olacak.
* Her tatlının kendine göre şerbet kıvamı vardır.
* Şeker tadını azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.
* Kolaylık olsun diye bazı kesme ve katlama örnekleri veriyorum.
* İsteyen aşağıda gösterildiği gibi tek bir yuvarlaktan gül yapabilir.
* Başka şerbetli tatlılar için Tık tık..
AĞASI GÜÇLÜ OLANIN KULU ASİ OLUR.


2 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ellerinize sağlık,nefis..

Unknown dedi ki...

her ne kadar gıda boyasını pek tercih etmesemde bu tarifte kırmızı gıda boyası kullanıyorum
çok albenili oluyor evet ama olmasa da olur aslında
zaten bu haliyle bile çok yenilesi
elinize sağlık